Na de realisatie van het monument in Heemstede, wilde men voor Bloemendaal ook een monument. Er werd een stichting (stichting Joods Monument Bloemendaal) in het leven geroepen en wederom werd ik benaderd om na te denken over een monument. In de eerste gesprekken met leden van de stichting vertelden ze mij dat het Joodse Monument bij het huidige bevrijdingsmonument aan de Hartenlustlaan moest komen te staan. Hierna ben ik naar die plaats gegaan om goed te kunnen bepalen waar het monument dan zou moeten komen.
Hierna heb ik diverse schetsen gemaakt, waarbij ik geen afbreuk wilde doen aan het huidige monument. Hierbij had ik ook een muur in gedachte met dezelfde steen en hoogte als het bestaande muurtje bij de kerktuin. Echter dit ontwerp was bedoeld als uitgangspunt om ergens van te starten.
Nieuw ontwerp
Na een aantal gesprekken met de stichting is dit idee weer losgelaten en nu men er over nagedacht had, kwamen er ook meer wensen op tafel. Dit resulteerde in een nieuw ontwerp. Een liggende Davidster met in het midden een zeshoekige pilaar, met rondom alle namen. De liggende Davidster symboliseert het Joodse fundament en de pilaar de Joodse gemeente. Deze pilaar is afgeschuind om te laten zien dat de Nazi’s geprobeerd hebben het Jodendom te verwoesten, maar dat het ze niet gelukt is om ook het fundament te kunnen verwoesten.
Inmiddels is mijn derde monument een feit geworden en heeft een mooie plaats gekregen.
Meer informatie over de Stichting Joods Monument Bloemendaal is op hun Facebook pagina te vinden.