Een van mijn hobby’s is het verzamelen van Scouting gerelateerde items. En dan met name van de jaren 30, de Wereldjamboree in 1937 en rond de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).

Vroeger heb ik zelf bij de Scouting gezeten. Maar dat was in eerste instantie niet de reden dat ik deze items ben gaan verzamelen. Het kwam door mijn Oma. Jaren geleden gaf ze me een Zwitsers Kalotje, een boekje en diverse kamp krantjes van de Jamboree uit 1937. Een kalotje is een soort van mutsje voor op je kruin welke je ook wel in de katholieke kerk ziet. Ook vergelijkbaar met een Joods keppeltje. Zij was tijdens die Jamboree in Vogelenzang toiletjuffrouw en vertelde me leuke verhalen over die Jamboree. Hierdoor werd mijn interesse gewekt en het verzamelen van de Wereldjamboree en de Padvinderij items begonnen.

Mijn verzameling kent inmiddels best wel wat leuke items, boeken en tijdschriften van en over de Padvinderij en de Wereldjamboree van 1937. Dit laatste moest in die tijd toch wel iets groots geweest zijn. Mijn opa heeft nog gewerkt bij de opbouw ervan en mijn oma was dus zoals gezegd toiletjuffrouw daar. De Wereldjamboree werd toen voor de vijfde keer gehouden en die keer van 31 juli tot 9 augustus 1937 in Vogelenzang.

NVVSO en Scouting items

Inmiddels ben ik een aantal jaren lid van de NVVSO (Nederlandse Vereniging van Verzamelaars van Scouting Objecten) en hiervoor maak ik het verenigingsblad “Lelie & Klaverblad” op. Het is nu al weer het tweede jaar dat ik dat met veel plezier doe.

Scouting Lelie en Klaverblad

Mocht je nog Scouting items hebben waar je niets mee doet, en dan met name van de jaren 30/40/50 en de Wereldjamboree 1937, dan hou ik me warm aanbevolen.